Grootte lettertype

  • K
  • M
  • L

Geleverde kleurprofielen

Standaard RGB-profielen beschikbaar in ViewNX-i

Profielen met gammawaarde 1.8

Apple RGB: NKApple.icm (Windows)/ Nikon Apple RGB 4.0.0 (Mac OS)

Dit profiel wordt gebruikt in desktop publishing programma’s en Adobe Photoshop versie 4.0 of eerder en is een ideaal profiel voor Mac OS monitors. De corresponderende RGB instelling in Photoshop is “Apple RGB”. Dit profiel is geschikt voor het werken met beelden die op de Mac OS worden vertoond.

ColorMatch RGB: MKCMatch.icm (Windows)/ Nikon ColorMatch RGB 4.0.0 (Mac OS)

Het ColorMatch profiel is ontwikkeld voor Radius PressView monitors. De kleuromvang (gamut) is breder dan dat van Apple RGB, met een belangrijk extra gebied voor blauwtinten. De corresponderende RGB instelling in Adobe Photoshop is “Color Match RGB”.

Profielen met gammawaarde 2.2

sRGB: NKsRGB.icm (Windows)/ Nikon sRGB 4.0.0 (Mac OS)

Dit RGB profiel wordt bij de meeste monitoren voor Windows gebruikt. Komt sterk overeen met de RGB die doorgaans voor kleurentelevisie wordt gebruikt en ook in het digitale televisiesysteem dat op weg is de industriestandaard te worden in de Verenigde Staten. Software- en hardwarefabrikanten gebruiken dit als een standaard kleurprofiel en garanderen een goede werking bij gebruik. Ook voor internet zal dit de standaard worden. Het profiel is geschikt voor gebruikers die hun digitale beelden zonder bewerking meteen willen gebruiken, zonder ze te printen of te bewerken. Een nadeel is echter dat de kleuromvang beperkt is, met weinig ruimte voor het weergeven van blauwnuances. De corresponderende RGB instelling in Adobe Photoshop 5.0 en 5.5 is “sRGB”, de corresponderende instelling in Adobe Photoshop 6.0 is “sRGB IWC619662.1”.

Bruce RGB: NKBruce.icm (Windows)/ Nikon Bruce RGB 4.0.0 (Mac OS)

Dit kleurprofiel is ontwikkeld als een uitbreiding van de ColorMatch RGB kleuromvang door de chromaticiteit voor G te definiëren als liggende tussen de waarden voor G in de Adobe RGB en ColorMatch kleurruimteprofielen. Het werd voorgesteld door Bruce Fraser, die claimt dat het de meeste kleuren in de SWOP CMYK kleuromvang dekt. De R en B die in Bruce RGB en Adobe RGB kleurruimteprofielen worden gebruikt stemmen overeen.

NTSC (1953): NKNTSC.icm (Windows)/ Nikon NTSC (1953) 4.0.0 (Mac OS)

Dit is de kleurruimte voor video gedefinieerd door de National Television Standards Committee (NTSC) in 1953 in de Verenigde Staten en gebruikt in kleurentelevisies. Deze kleurruimte wordt ook gebruikt door een aantal kranten en drukwerk-organisaties in het Verre Oosten. De corresponderende RGB instelling in Adobe Photoshop is “NTSC (1953)”.

Adobe RGB (1998): NKAdobe.icm (Windows)/ Nikon Adobe RGB (1998) 4.0.0 (Mac OS)

Een kleurruimte-profiel, gedefinieerd in Adobe Photoshop 5.0. Heeft een bredere kleuromvang dan sRGB en bevat de kleuren die in de meeste CMYK kleuromvangen te vinden zijn, waardoor het geschikt is voor toepassingen in desktop publishing. De corresponderende RGB instelling in Adobe Photoshop 5.0 is “SMPTE-240M”, de corresponderende RGB instelling in Adobe Photoshop 5.5 of later is “Adobe RGB (1998)”.

CIE RGB: NKCIE.icm (Windows)/ Nikon CIE RGB 4.0.0 (Mac OS)

Een video-kleurruimteprofiel, opgesteld door de Commission Internationale de l’Éclairage (CIE). De kleuromvang is royaal, maar het nadeel is dat het gebied dat bestemd is voor de weergave van cyaan relatief klein is. De corresponderende RGB instelling in Adobe Photoshop “CIE RGB”.

Adobe Wide RGB: NKWide.icm (Windows)/ Nikon Adobe Wide RGB 4.0.0 (Mac OS)

Dit kleurruimteprofiel, ontwikkeld door Adobe, omvat het merendeel van de zichtbare kleuren. Dat heeft echter als gevolg dat de meeste van de kleuren die het kan uitdrukken niet met standaard monitors en printers kunnen worden weergegeven. De corresponderende RGB instelling in Photoshop 5.0 of later is “Adobe Wide RGB”.
Het pakket aan kleuren dat in de hierboven besproken kleurruimteprofielen wordt uitgedrukt, wordt in de onderstaande chromaticiteitsgrafiek (x, y) weergegeven. Hoe groter het gebied dat wordt omsloten door de driehoek die het kleurruimteprofiel vertegenwoordigt, des te groter is de kleuromvang.